İmplant Çeşitleri
İmplantlar, günümüz teknolojisiyle doğal işe en yakın tedavidi yöntemidir. İmplantlar, geleneksel köprü ve protez tedavi biçimlerine göre kat kat daha iyi çiğneme, konuşma işlevleri sağlar. Günümüzde en çok başvurulan diş estetiği yöntemidir. Diş implantlarının birçok çeşidi vardır. Fakat günümüzde en yaygın olarak kullanılan implant çeşidi, ‘vida’ şekilli olan implantlardır. Diş
implant çeşitleri yerleştirildikleri alan ve destek dokularına göre belirlenir. İmplantlar üzerine yapılacak protezler vak'anın özelliğine göre değişik tipte olabilir. Yani bunlar kolayca temizlenmesi amacı ile hasta tarafından çıkartılabilecek şekilde olabileceği gibi ancak dişhekimi tarafından çıkartılabilecek şekilde de planlanabilir. Her iki planlamanın da avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır ve sizin için uygun olan tasarımı hekiminiz tedaviniz başlamadan önce size anlatacaktır.
Subperiostal implantlar
İntramukozal insertler
Endosseöz (endostal) implantlar
Endodontik stabilizatörler.
Transosseöz (Transmandibular) implantlar
Subperiostal İmplantlar
Subperiostal implantlarda, cerrahi müdahalelerle kemik açığa çıkartılır. Açığa çıkartılan kemik üzerinden ölçü alınır ve bu şekilde hazırlanır. Subperiostal İmplantlar ince, metal alaşımlarından üretilir. Kafes biçimindedir. Periostun altında doğrudan bir şekilde kemik üzerine yapılırlar. Dişetinden ağız içine doğru çıkan postları mevcuttur. Bu implantlar alveoler kemik üzerine yerleştirilirker. Çiğneme gücünü ise bütün kemiğe yayarlar. Kemik üzerine yerleştirildikleri taktirde çevresi, bağ dokusu ile kapsüle olarak işlev görürler. İmplantlar, vidaları belirli kalınlıkta ve genişlikte köklerdir. Bundan dolayı da implantın uygulanacağı alanda çene kemiğin yeterli olması, yüksekliğinin ve genişliğinin de implant çeşitleri her zaman için uygun olması gerekir. Mevcut kemiğin ne kadar kaliteli olduğu da implant tedavisinin başarıya ulaşmasını etkiler. Bunun dışında implantlar takılmadan önce ve implantın ağzıda kaldığı dönem boyunca dişetlerinin tamamen sağlıklı olması gereken koşullardan biridir. Kişinin genel sağlık durumu implant için engel teşkil etmediği sürece, implant çeşitleri arasından uygulaması yapılabilir. Fakat 18 yaşından büyüklere yapılır. Çünkü kemik gelişimin tamamlanmış olması gerekir.
ygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda hayır. Operasyon sırasında hasta tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilir. Genellikle implant'ın yerleştirildiği akşam duyulabilecek ağrı basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Bir çok hasta bu ağrının normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını belirtmektedir. Tedavinin problemsiz tamamlandığı vak'alar da implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olursunuz.
kaynak:
http://www.implantyeri.com/implant-cesitleri.htm