işte oluşan çürük zamanla dişin içindeki damar ve sinirlerden oluşan canlı dokuya yaklaştığında çürüğe sebep olan bakterilerin oluşturduğu asitler bu dokuyu yani pulpayı etkiler ve tedavi edilmezse pulpayı öldürür. Pulpanın iyileşemeyecek şekilde zarar görmesi halinde uygulanan tedavi yöntemine
ağrısız kanal tedavisi adı verilir. Endodonti olarak da ifade edilen bu tedavi yönteminde amaç sağlığı bozulan bir dişin temizlenerek ağızda tutulmasını sağlamaktır. Dişin içindeki sinirlerin alınması ve bakterilerden arındırıldıktan sonra genişletilmiş kanalların doldurulmasına dayalı bu tedavi yöntemi sayesinde dişin estetik ve işlevsel açıdan devamlılığı sağlanır. Kanal tedavisi yaptıranlar diş kaybını önlemek suretiyle hem maddi açıdan kişiyi zorlayacak farklı tedavilerin önlemini almış olur hem de tedavi süreci daha uzun ve acılı yöntemlerden kurtulmuş olur.
Tıp dilinde bu hastalıklı bölge pulpa adıyla adlandırılır. Ve bu canlı bölgede oynamalar yapılıp ya da bölgedeki dokunun alınıp, kalan diş yüzeyinin üstünün dolgu ile kapanması ile eski sağlamlığına döndürülür. Bu sayede iltihapla kaplı olan ve aşırı derecede olan diş kurtarılır ve eski işlevine döner. Yerken duyduğumuz acının ve kokunun tedavisinin en son uygulanacağı yöntemdir.
Tabii ki de her kanal tedavisi sonrası ağrı kesilecek, diş bu uygulamaya tepki verecek diye bir sonuç kesin değildir ve cevap vermeyen kanal tedavisi uygulama sonunda diş çekilme pozisyonuna da varabilir. Ya da yeterli miktarda verilmeyen kanal ilaç durumlarında da dişte his ortamı artıp, sıcağa soğuğa daha fazla tepkime durumu ortaya çıkabilir. Bu da daha ağrılı bir ortam demektir ve tedaviye devam edilebilinir. Ancak genel olarak ağrılı durum ağrısız kanal tedavisi yapılmadan önce yer etmiş bulunan iltihap ağrısıdır. Bu duruma cevap verecek olan tedavi ilk antibiyotik tedavisinin ardından uygulanacak kanal tedavisidir. Ve zaten bir kere işlem görmüş direncini yitirmiş olan diş, artık şartlara daha dayanıksızdır ve daha çok ilgi ister. İlk baş ilgi bakımından geçmektedir. Diş bakımınıza dikkat etmeli, düzenli fırçalamalı, diş ipi gibi diş temizleyici aksesuarları zamanlı kullanmalısınız. Ve diş doktoru kontrollerinizi zamanlı olarak gerçekleştirmelisiniz. İncelmiş bölge durumunda olan dişinize nazik davranmalı, ceviz gibi sert ürünleri kırmamaya özen göstermeli ve üzerinde baskı olacak şekilde yemeğinizi yememelisiniz. Ya da ağrısız kanal tedavisi sonrası ağrı oluşmaması için de ısıya dikkat etmelisiniz. En çok sıcak soğuk hassasiyetine açık olan diş, bu uygulama sonunda hissizleştiği için acı duymasanız da etkisini bırakabilir ve daha sonraki zamanlara yayılma nüksedebilir.
kaynak:
http://www.implantyeri.com/agrisiz-kanal-tedavisi.htm