Ortodonti kelimesinin kökeni Latince'dir. Düzgün diş anlamına gelmektedir. Ortodonti tedavisinin amacı dişlerdeki çapraşıklıkların giderilmesidir. Aynı zamanda çene yapısındaki iskeletsel bozukluklarının da düzeltilmesini amaçlar.
Ortodontik tedavide dişlerdeki çapraşıklıkları dişlerin üzerine braket diye tabir edilen materyallerin yerleştirilmeleri ve bunların aralarından da tellerin geçirilmesi suretiyle yapılmaktadır. İskeletsel problemlerin giderilmesi sürecinde ise çeşitli aletler kullanılmaktadır. Ortodontik tedavi işlemlerinde uzmanlaşmış diş hekimlerine ortodonti uzmanı veya ortodontist denilmektedir. Ortodonti uzmanları diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra eğitim hayatlarına 4 ile 6 yıl arasında daha devam etmektedirler.
Ortodontik tedavi yaptırmayı düşünen hastalara tavsiyemiz eğer ortodontik tedavi yaptıracaklarda bunu kesinlikle uzmanına yaptırmaları önemlidir. Çünkü ancak bir ortodontist kendilerine istedikleri neticeyi almaları noktasında etkin bir tedavi süreci uygulayabilir. Konunun uzmanı olmayan bir diş hekiminin ortodontik tedaviyi istenilen düzeyde vermesi mümkün olmayacaktır. Zaten her işi bir bilene yaptırmanın esas olduğunu düşündüğümüz zaman özellikle çok daha hassas olunması gereken ağız ve diş sağlığı konusunda ortodontik tedaviyi de bir ortodontiste yaptırmak bir zaruret olmalıdır.
Kaynak:
http://ortonorm.com