Peynir en evrensel yiyeceklerden birisidir. Dünyanın hemen her yerinde, birbirinden çok farklı kültürlere sahip ülkelerde peynir ortak olarak tüketilen bir besindir. Bu nedenle farklı ülkelere özgü değişik
peynir çeşitleri oldukça fazladır. Sadece ülkemizde bile çok yaygın olarak bilinen peynir çeşitlerinin haricinde onlarca yöresel peynir bulunmaktadır. Peynirin kullanım alanları da benzer şekilde çok çeşitlidir. Ülkemizde kahvaltıların temel öğesi olan peynir, bunun yanında yemek, pasta, salata gibi daha pek çok yiyecekte kullanılmaktadır. Peynir kullanım amaçları da ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.
Peki
peynir nasıl yapılır ? Tabi ki peynir çeşidine göre peynirin yapımı da farklılık göstermektedir. Ama peynir yapımı genel prensip olarak süte maya eklenerek çökeltilmesi esasına dayanır. Peynir çoğunlukla endüstriyel olarak profesyonel üreticiler tarafından büyük miktarlarda üretilse
evde peynir yapımı da mümkündür. Evde yapılacak peynirin başarılı olabilmesi için sütün ve mayanın kalitesi kadar peynir yapım aşamalarına harfiyle uyulması da önemlidir. Farklı peynir çeşitlerine ait tarifler farklılık göstermektedir. Bazı peynir çeşitlerinin üretiminde kullanılan kimyasalları piyasada bulmak oldukça zor olabilmektedir. Bu peynir çeşitlerini evde yapabilmek için bu gibi maddelerin yerine kullanılabilecek en uygun alternatifin iyi araştırılması gerekmektedir.