Hatay mutfağını bilmeyen yoktur. Hatay'ın zengin mutfağında Hatay yemekleri ve yemek tarifleriyle ilgili bilgiler.
Hatay'da bulunan yemek çeşitlerine göre Hatay yemek tarifleri hakkında yöresel zengin mutfağın kapısını aralıyoruz. Hatay yemek çeşitleri olarak Dünya'da ve Türkiye'de eşine rastlanmayacak lezzetleri sunar. Bu lezzetlerin kaynağı Hatay'ın tarihi geçmişine dayanır. Hatay insanının yaşayış tarzı, alışkanlıklarına bağlıdır.
Hatay yemekleri ve Hatay Yemek Tarifleri Hakkında Bilgiler
Hatay Döneri: Şehir dışında meşhurdur. Çünkü kendine özgü ve has bir lezzete sahiptir. Hatay lezzetleri arasında yer alan ‘döner’ hakkında bilinmesi gerekenler:
Uzman ustalar tarafından yapılır. Özenle terbiyelenmiş tavuk eti ile hazırlanması ona ayrı bir lezzet katmaktadır. Hatay yöresinde yetişen tavukla yapılan bu lezzeti tatmanızı tavsiye ederiz.
Meşhur Hatay Döneri Nasıl Hazırlanıyor?
Lavaş ekmeği bu lezzetin sırlarından birisidir. Ekmek hamuru özel hazırlanır. Özellikle lavaş ekmeği; ince yufkadan biraz kalın olmalıdır. Seçeceğiniz tavuk etide dönere lezzet veren diğer önemli unsurdur. Sosu dikkatle hazırlamanız gerekir.
Hatay Döner Ekmeği için Malzemeler
• Kaç tane ekmek yapacaksanız ona göre un miktarını hazırmanız gerekir.
• Un’a orantılı olarak tuz eklemelisiniz
• Su miktarı aynı şekilde un miktarına göre ayarlanması gerekir.
Hatay Döneri Sos Malzemeleri
• 1 çorba kaşığı kadar biber salçası
• Yarım çorba kaşığı domates salçası
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı
• Pul biber
• Kara biber
• Çok az tuz
Döner Yapılışında Kullanılan Hatay Döneri İç Malzemeleri
• Patates Kızartması (1 Porsiyon Hatay Döneri’ne 40 gr patates kızartması eklenir)
• 1 Adet Salatalık Turşusu (Ortaboy 1 posiyon döner içindir.)
• Kekik (1 çay kaşığı)
• Çok az karabiber
• Mayonez
• Ketçap
Orijinal Hatay Döneri‘nde Kara lahana veya salata kullanılmaz. Genelde salata eklemek isteyenler ekleyebilir.
Hatay Döneri Evde Yapılışı
Evinizde ‘sac’ varsa ekmek kızartmak için size faydalı olacaktır. Normal lavaş ekmeği bir daha hafif kızartılması gerekecektir. Sıcak ekmek arasında 120 gr kadar kızartılan ve terbiyelenmiş tavuk eklenir. Lavaş ekmeği ince olduğu için 2 ekmek soslu şekilde kızartılması uygun olacaktır. İki ekmek iç içe tezgaha serilir. Tavuk içine eklenir, hazırlanan iç malzemeler; patates kızartması, salatalık turşusu eklenir. Hafif tuz serpilir, sosu üzerine yayılır. Mayonez ve ketçap eklendiktan sonra, sert şekilde ekmekleri sıkarak dürüm şeklini aldırmamız gerekecektir. İşlem tamamlandıktan sonra Hatay Döneri hazır.
Hatay Döneri tarifi, Döner nasıl yapılır, Hatay yemekleri hakkında bilgi sayfasıdır. Hatay Döner siparişi verirken temiz ve hijyenik ortamda hizmet veren firmalardan sipariş vermeye dikkat ediniz.
Hatay’ın nesif lezzetleri arasında yerini alan kaytaz böreği nasıl yapılır? Kaytaz böreği tarifi hakkında bilgiler ve yapılışı.
Hatay’ı gezmeye geldinizde tatmanız gereken lezzetlerden birisi “Kaytaz Böreği” ‘dir. Bu nesif böreği tatmadan Hatay’dan gittiğinizde tadı acaba nasıldı? Güzel mi idi? Diyeceksizniz. Merak etmeyin Hatay’ın tüm lezzetleri damağınıza hitap ediyor. Bölge Halkı tarifini çok iyi biliyor. Yediğiniz zaman mutlaka yapılışı hakkında bilgi sahibi olmak isteyeceksiniz. Hatay mutafağı Suriye’ye komşu İl olduğundan dolayı lezzetler birbirine yakındır.
Kaytaz Böreği Yapılışı
Öncelikle sizlere bu böreği yapmak için gerekli olan malzeme listesini vereceğiz. Kaytaz böreğinde kullanılan malzemeler 2 ‘ye ayrılır. İç ve dış malzemeler. Dış malzemelerden kastımız hamurunun oluşumu için gerekli olan malzemeler. İç malzeme ise katık dediğimiz bölümdür.
hatay yemek tarifleri Kaytaz Böreğinde Kullanılan Malzemeler
a) Dış Malzeme Listesi (Hamur Malzemesi)
• 1 Kg. Un
• 1 Çay bardağı zeytinyağı
• 1 Çay kağışı karbonat
• Tuz
• Hamur Mayası
b) İç Malzeme Listesi
• 350 gr Yağsız kıyma
• 1 tatlı kaşığı domates salçası
• 1 kahve fincanı nar ekşisi
• karabiber ve tuz
• Soğan
• Tuz
• 4 Yemek kaşığı tereyağı
Kaytaz Böreği’nin Yapılışı
Öncelikle Un elememiz gerecek. İnce elek ile unu eleyiniz. Birinci sınıf un ile yapıldığında genelde elemeye gerek kalmamaktadır. Bir çay bardağı zeyteinyağı, tuz, karbonat eklenerek yoğurulduktan sonra, yarım saat hamur dinlendirilir. Diğer tarafta kıymayı ince ince doğruyoruz. Kıymayı doğradıktan sonra soğanı kıyıyoruz. Kıyma, nar ekşisi, salça, tuz ve karabiberi karıştırıyoruz. İç malzememiz hazır hale geliyor. Dinlenmiş hamurumuzu ceviz kadar olacak şekilde kesiyoruz. Bir tepsi içerisinde eritilmiş teryağı ile yufka şeklinde açıyoruz. Açılan hamurları birbirinin uçları üzerine gelecek şekilde katlayınız. Hamurun her bölgesine mutlkaka tereyağı değmesi gereklidir. Anlatılan işlemler bittikten sonra, katlanan hamurlar fırın tepsisine dizilir. İç malzeme hamurun üzerine bastırılacak şekilde konulur. Mutlaka iç malzemeleri tepsiye dizilen hamurlara bastırarak koyunuz. Çünkü pişim sırasında iç malzemeler dökülüyor. Artan tereyağı var ise fırın tepsisinin üzerine dökünüz. Orta dereceli ısıda 30 dakika pişirilerek kaytaz böreğimiz hazır hale gelir.
Kaytaz Böreği İle İlgili Dikkat Edilecek Konular;
Hamurun yapılışında farklı farklı tarifler verenler vardır. Doğru olan Halis Mulis Antakya’da kaytaz böreği yapılışın tarifini sizlere bildirdik. Bazı kişiler hamura süt, yoğurt eklemektedir. Halis kaytaz böreğinde yoğurt ve süt bulunmaz. Yapan kişi kıvamı iyi tutturduktan sonra hamur sert olmayacaktır. Süt ve yoğurt ekleyen kişiler hamurun yumuşak olması için çaba gösterirler. Mutlaka kıymanın iliksiz, sinirsiz et olmasına dikkat ediniz. Kıymayı siz bıcak yardımı ile elle kıyınız. Kasap ve şarküterilerde et makinelerinde kıyılarak yapılmaması gerekir. Kasaplara rica etseniz size bıcak kıyması verecektir. Çok ince kıyma iyi değildir. Et biraz ağıza gelecek şekilde olmalıdır.
Kaytaz Böreği Yanında Neler İçilir?
Çay, Ayran gibi içecek türlerini tercih edebilirsiniz. Hatay Antakya’da yaşayan bayanlar genelde misafirlere ikram ettikleri zamanlarda çay ikram ederler. Kadın günlerinde vazgeçilmez lezzetler arasında kaytaz böreği bulunur. İskenderun, Antakya ve diğer İlçelerde kaytaz böreğini bilmeyen yoktur. Hatay Saray mutfağı lezzetleri arasında yerini alır. Kaytaz böreği adına bazı kişiler kıyma böreğidemektedir. Has ismi ise “Kaytaz Börek” ‘tir.
Hatay’da ne meşhur? diye genelde sorarlar. Bu sorunun cevabı basittir. Künefe baş lezzetlerinden birisi ve en meşhurudur.
Uzun yıllar boyu künefe bize ait diyen farklı İl ve Bölgeler Hatay’ın karşısına çıkmıştır. Hatay’ın en meşhur lezzeti olan künefe tatlısını sahiplenmek istediler. Hatta bir zamanlar 90 yıllar olsa gerek, tv programında ustalar yarıştı. Rakip olan İlleri söylememize gerek yoktur. Tabii ki künefe yarışını lezzet ve tat bakımından Hatay kazandı. Atalarımızdan bu lezzet bize yadigar kalmıştı. Künefeyi başkalarının sahiplenmesi bölge halkı için büyük bir acıdır. Hatay Halkı bu nedenle hiç üzülmedi çünkü girilen tüm yarışmalarda lezzet ustalarımız galip geldi. Künefe Hatay’ın tescilli en meşhur lezzetlerinden birisidir. Diğer lezzetlere ve yemeklere bakıldığında neler mi var? Hadi bakalım.
Şiş Börek Çorbası
Ispanak Borani (Ispanak Boranyesi)
Tepsi Kebabı (Tepsiye Et)
Kaytaz Böreği (Kaytaz Börek)
Şehriyeli Aş (Şehriye Pilavı)
Katıklı Ekmek ( Pizza’nın En Büyük Rakibi’dir.)
Abugannüş – (Patlıcanlı Acılı Yemek)
Ekşi Aşı ( Genelde Oruk ile Birlikte Yapılır)
Hatay’ımızın lezzetleri ne resimle nede anlatmakla bitiyor. Bazılarını ancak sizlere sunabildik. Resim kb durumlardan dolayı tüm lezzetleri anlatmak ve resimleri bir sayfada yüklemek imkansız gibi yüklense dahi ziyaretçiler açılış süresinden dolayı sayfada uzun süre kalamayacak. O nedenle Hatay lezzetlerinin bazılarını saydık. Hatay’da şehur tatlı ve yemeklerin resimleri.
kaynak:
http://www.hataycenter.com/kategori/hatay-yemekleri/