2014
Kayısı çiçeklerinde yanma gerçekleşti. İlk baharın erken gelmesiyle Malatya da ki tüm meyvelerin çiçekleri erken açtı. Malatya köylü halkının geçim kaynağının temelini oluşturan kayısı köylüleri bu yıl çok üzecek. Elinde daha önceden kayısısını bekleten köylüler sevinçliydi. Kayısının yanması onlar için ellerindeki kayısının değerinin artması olmuştur. Kayısı fiyatları
otomatikman dört katına çıkmıştır. Malatya Kayısı pazarı hem üzülüyor ve hem seviniyor. Köylü halkı kayısı ile geçimini sağlıyor. Çocuklarının okul parasını bir yıl boyunca emek göstererek uğraştıkları kayısı ile karşılamaktadır.
Kuru Kayısı köylünün elinde olan birkaç yıl elinde sağladığı kayısıdır. Kuru kayısı yaş kaysının toplanmasından sonra bir kaç aşamadan oluşmaktadır. Kuru kayısı elde edilmesi için oluşan aşamalardan biraz bahsedelim. Yaş kayısı dalından silkelenir. Ağacın altında işçiler kayısıları kasalara toplarlar. Topladıkları kasaları traktöre yükleyerek kuru kayısı işlemlerini
yapacakları çadırlara, islimlerin olduğu yere getirirler. Burada patik denilen işlem yapılır. Patik, kayısının yaş halindeyken
Kayısı Çekirdeği çıkartılarak yapılmaktadır. Kayısı çekirdeği kırılarak kurutulur ve ya kavrularak çerez olarak çerezcilerde satılır. Kayısı çekirdeği kabuğu sanayide zımpara olarak kullanılabilir. Kurutulduğu tarihte yanıcı
özelliği olduğundan kenar mahalleli halk kışın sobada yakmaktadırlar. Yanıcı özelliği kadar içerisinde azot da çok fazladır. Kayısı ürünleri ve kayısı ile alakalı tüm çeşitleri
www.kayisiiste.com adresinden bulabilirsiniz.